Realizacija projekta AgroNet

Bez autora
Aug 21 2011

Početkom ove godine krenula je realizacija projekta AgroNet, u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje. Cilj projekta je uspostavljanje stalne mreže za stvaranje infrastrukture za potrebe logistike, distribucije i usluga u lancu prehrambene industrije u jadranskoj oblasti. Projekt se odnosi na zemlje jadranske regije - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Albaniju. Glavni nosilac projekta je Italija, regija Padova, sa svojim udruženjima iz oblasti poljoprivrede, u Sloveniji je partner razvojna agencija Nove Gorice, u Hrvatskoj razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije, u BiH Fondacija OdRaz s federalnim Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, a u Albaniji resorno ministarstvo. Cilj projekta je da se uspostavi mreža koja će osigurati nesmetan protok roba i uvezivanje svih zainteresiranih subjekata.

Realizacija projekta AgroNetPočetkom ove godine krenula je realizacija projekta AgroNet, u okviru IPA Jadranskog programa prekogranične saradnje.

Cilj projekta je uspostavljanje stalne mreže za stvaranje infrastrukture za potrebe logistike, distribucije i usluga u lancu prehrambene industrije u jadranskoj oblasti.

- Projekt se odnosi na zemlje jadranske regije - Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Albaniju, kazao je za Oslobođenje Safet Daut, direktor Fondacije za održivi razvoj OdRaz Sarajevo, koja je nosilac projekta za bh. stranu.

Izmjena zakona

Glavni nosilac projekta je Italija, regija Padova, sa svojim udruženjima iz oblasti poljoprivrede, u Sloveniji je partner razvojna agencija Nove Gorice, u Hrvatskoj razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije, u BiH Fondacija OdRaz s federalnim Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta, a u Albaniji resorno ministarstvo.

- Cilj projekta je da se uspostavi mreža koja će osigurati nesmetan protok roba i uvezivanje svih zainteresiranih subjekata. Tu je i certifikacija proizvoda i prilagođavanje standardima Evropske unije, odnosno stvaranje zajedničke transnacionalne mreže certifikacijskih tijela i razvoj pilot certifikata u područja gdje nedostaje usklađivanje, kazao je Daut.

Prema njegovim riječima, namjera projekta je i da se prevaziđe sve ono što danas predstavlja kočnicu za nesmetan protok roba i povezivanje svih subjekata u agro-sektoru, pa čak i određene izmjene zakonske regulative. To, između ostalog, podrazumijeva uspostavu trajne mreže distribucije infrastrukture i usluga prehrambenih proizvoda proizvodne linije na Jadranu, identificiranje lokalne distribucije strukture i infrastrukture, provođenje strategije, mjere i transnacionalni teritorijalni razvoj projekata u području distribucije prehrambenih proizvoda, razmjena iskustava, promocija i korištenja zajedničkih ulaganja između privrednih subjekata u različitim područjima ili zemljama, razvoj inovativnih tehnologija i mrežnih priključaka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik